Saturday, 22 December 2012

Kek Coklat



APA KHABAR SEMUA ?? DI ATAS PERMINTAAN RAMAI * ceh,.. ramai la sangat..budak-budak rumah je pun..huhuhu*  SAYA DENGAN INI AKAN BERKONGSI RESEPI KEK COKLAT EMAK SAYA YANG DISUKAI RAMAI TU.. HUHUHU...
 
HAH APA LAGI CEPAT-CEPAT AMBIK PEN SALIN... * tak nak salin pun tak pe..bila nak buat on la balik blog saya ni *  ^_^

BAHAN - BAHAN YANG DIPERLUKAN :

2 biji telur ayam bukan telur itik
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak 
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonate yang botol biru
1 cawan air panas yang baru mendidih

CARA - CARANYA :

1 ) pukul telur dengan gula pasir sampai kembang . kemudian pukul minyak dengan susu pekat sampai kembang . ataupun kamu semua boleh menggunakan blender .
2 ) masukkan 2 cawan tepung gandum , 1 cawan serbuk koko dan 1 sudu teh soda bikarbonate kedalam adunan yang diatas ( step 1 ) . setelah gaul masukkan 1cawan air panas yang baru mendidih . kacau rata - rata. p/s : kacau jangan pukul .
3 ) masukkan kedalam acuan . kek ini boleh dikukus ataupun dibakar selama lebih kurang 1 jam .
4 ) setelah dikeluarkan dari kukus / oven bolehlah dihias mengikut kreativiti masing-masing .

dibawah adalah contoh kek yang telah saya hias mengikut kreativiti saya *kreatif ke ? ? hihihihi * 

maaf la yea sy x berapa kreatif ... ^_^

take note : harus menggunakan cawan yang sama sepanjang pembuatan kek ini.. harap maklum ..


ni cawan yang harus digunakan 

Gne cawan yang saiz seperti ni ... tak perlukan alasnya pun ...

SELAMAT MENCUBA ... 
Kalau jadi jangan lupa bagi tahu ... nanti boleh kasi saya cuba rasa.. good luck ^_^
until we meet again ..smile always ..


6 comments:

Sarina Sulaiman said...

Salam..macam sedap je kek nih,nak makannnn..order satu..huhu jom singgah blog airis

Zahrenn said...

wah bestnye...nak cube juga..hahah

NUR SABRINA FIRZANAH said...

waa mcam sedap . macam nak buat je

mawaddah warahmah said...

salam . . semua . . thanks yea utk commentnya . . .
@sarina sulaiman ..thanks sudi singgah blog sy ..kek ni mmg sdap..nti jgn lupa mencuba yea..nak tempah ea..nti sy fikirkn ..huhuhuh
@zahrenn & @nur sabrina firzanah..thanks sudi singgah blog sy..best taw kek ni..jgn lupa buat..nti pos kat sy sikit..
good luck semua . . . usaha tangga kejayaan ..^_^

Nurulee said...

melelehhhhh.

mawaddah warahmah said...

@nurulee. . .sedap taw kek ni..jgn lupa mencuba yea..nti pos sikit kat sy . . .